Mikä on maailman vahvin valuutta?
Oletko koskaan tullut pohtineeksi, mitkä ovat maailman vahvimpia valuuttoja? Usein vertailemme euroa valuuttoihin, joita meillä on tapana käyttää enemmän, kuten vaikkapa Ruotsin kruunu tai Yhdysvaltain dollari. Nämä eivät kuitenkaan ole erityisen vahvoja valuuttoja. Vaikka euron tilanne on tällä hetkellä pitkästä aikaa todella hyvä esimerkiksi dollariin nähden, on maailmalla kuitenkin useita valuuttoja, jotka ovat huomattavasti paremmassa asemassa kuin euro. Valtaosa näistä valuutoista löytyy Lähi-idästä.
Valuutan arvoja voi tutkailla esimerkiksi netissä. Valuuttalaskin on erinomainen esimerkki näppärästä työkalusta, joka kertoo eri valuuttojen arvoja. Halutessaan voi syöttää vaikkapa euromääreisen summan ja tutkailla, mitä se tekee eri maiden valuutoissa. Näin saa nopeasit selville, mitkä valuutat ovat selvästi euroa heikompia ja mitkä puolestaan ovat euroa voimakkaampia valuuttoja. Valuuttalaskuri on näppärä, mutta sen kertomat valuuttakurssit eivät kuitenkaan selitä täysin valuutan taustalla olevia tekijöitä. Miksi jokin valuutta on toista valuuttaa niin paljon voimakkaampi? Näitä valuutan arvoon vaikuttavia tekijöitä on mahdollista usein arvailla loogisesti päättelemällä, mutta aina syyt eivät ole täysin yksiselitteisiä.
Tässä artikkelissa käymme läpi viisi maailman vahvinta valuuttaa tällä hetkellä ja esittelemme lyhyesti niihin liittyviä faktoja. Tämän lisäksi selvitämme tietenkin syitä sille, miten ihmeessä juuri nämä valuutat kymmenien muiden valuuttojen sijaan ovat päätyneet moiseen asemaan.
5. Englannin punta
Noin vuoden 775 tienoilla alkunsa saaneella Englannin punnalla on ikää jo yli 1200 vuotta, joka tekeekin siitä maailman vanhimman edelleen käytössä olevan valuutan. Brittipuntaa kutsutaan myös nimityksellä sterling, jolla viitattiin aiemmin entisaikojen hopeapenneihin. Tuolloin 240 penniä vastasi yhtä paunaa. Aina vuoteen 1717 saakka hopea oli kultaakin arvokkaampi ylellisyys, joka oli todella arvossaan. Englannin punta oli maailman ykkösvaluutta todella pitkään.
Vasta kahden maailmansodan ja 1930-luvun laman jälkimainingeissa sen arvostus laski, jolloin lopulta Yhdysvaltain dollari kiri ohi ja vei sen paikan kansainvälisenä varavaluuttana. Vuonna 1976 tapahtui ensimmäistä kertaa niin, että Englannin punnan arvo oli alle kaksi Yhdysvaltain dollaria. Sittemmin sen arvo on heilahdellut puolin ja toisin ja etenkin viime aikojen Brexit-myllerryksellä on ollut voimakas vaikutus punnan arvoon. Ei kuitenkaan ole syytä epäillä, etteikö brittipunta säilyttäisi jatkossakin asemaansa yhtenä maailman vahvimmista valuutoista. Tällä listalla se sijoittuu sijalle viisi.
4. Jordanian dinaari
Dinaarin historia etenkin sterlingin historiaan verrattuna on melkoisen lyhyt. Jordaniasta tuli itsenäinen kuningaskunta vasta noin 60 vuotta sitten, ja senkin jälkeen kesti vielä muutaman vuoden, ennen kuin maahan saatiin virallinen valuutta vuonna 1950. Myöhäisestä alustaan huolimatta Jordanian dinaari on pärjännyt varsin hyvin nuoreksi valuutaksi.
Vuonna 1995 Jordania päätti siirtää valuuttansa Kansainvälisen valuuttarahaston valuuttakoriin (SDR), joka viimeisten 20 vuoden ajan on arvoltaan enemmän tai vähemmän vastannut Yhdysvaltain dollaria. Tämä päätös on auttanut valuuttaa säilyttämään vakautensa ja samalla rohkaissut ulkomaisia sijoittajia suuntaamaan katseensa Jordanian dinaarn suuntaan. Jordanian dinaari ansaitsee suorituksestaan tämän listan neljännen sijan.
3. Omanin rial
Jos Jordanian dinaari on ollut olemassa vasta lyhyen aikaa, voidaan Omanian rialin olemassaoloa silloin kuvailla todella lyhyeksi. Vaikka niemimaalla pyörikin erilaisia kolikoita ja seteleitä jonkin aikaa, vasta 1970-luvulla sai alkunsa Omanin sulttaanikunta, jonka viralliseksi valuutaksi rial ilmoitettiin. Alunperin valuuttaa kutsuttiin nimityksellä Rial Saidi, kunnes kolme vuotta myöhemmin sen viralliseksi nimeksi vakiintui Rial Omani.
Arabian niemimaan valtioista Oman on onnistunut säilyttämään vakaan ja rauhallisen valtion maineen ja välttymään kaaokselta, joka myllertää joissain sen naapurimaista. Mukavien öljyvarantojen lisäksi Oman nauttii melko aktiivisesta matkailuteollisuudesta. Lisäksi kalateollisuus ja taateleiden vienti ovat tehneet Omanin elinkeinoelämästä huomattavasti monipuolisemman useaan naapurivaltioon verrattuna. Tästä huolimatta valuutan voimakkuuden ja vakauden suurin syy on se, että se ollut sidottuna Yhdysvaltain dollariin vuodesta 1973 alkaen. Tällä listalla Omanin rial sijoittuu kolmannelle sijalle.
2. Bahrainin dinaari
Bahrainin dinaari sai alkunsa vuonna 1965, jolloin Bahrain oli vielä Britannian suojelusalue. Kuten monet muutkin tälle listalle päässeet valuutat, myös Bahrainin Dinaari on ollut Kansainvälisen valuuttarahaston valuuttakorissa (SDR) jo vuodesta 1980. Bahrain on öljymaa, joka on yksi suurimmista öljynvientimaista koko maailmassa.
Se on yrittänyt monipuolistaa talouttaan, mutta kaikesta huolimatta valtio on riippuvainen tuontiteollisuudesta ja jopa vesi täytyy tuoda maahan muualta. Tämän vuoksi voimakkaan valuutan ylläpitäminen on elintärkeää ostovoiman kannalta. Tässä Bahrain on onnekseen onnistunut, kuten sen kakkospaikka tällä listalla todistaa.
1. Kuwaitin dinaari
Ykkösenä tälle listalle kapuaa kiistatta Kuwaitin dinaari, jota pidetään yleisesti ottaen maailman vahvimpana valuuttana. Kuwaitin dinaari sai alkunsa vuonna 1961 samana vuonna kun maa sai itsenäisyyden Isolta-Britannialta. Vuonna 1990 tapahtuneen Irakin hyökkäyksen myötä Kuwaitin oman valuutan korvasi hetkellisesti Irakin dinaari, jolloin valtavia määriä kolikoita ja seteleitä ryöstettiin hyökkääjien toimesta.
Kun maa vihdoin vapautettiin vuotta myöhemmin, otettiin Kuwaitin oma dinaari jälleen käyttöön ja tällöin julkaistiin täysin uusi setelisarja, jonka myötä aiempi sarja menetti arvonsa. Vuoden 1975 maaliskuussa dinaari kiinnitettiin Kansainvälisen valuuttarahaston valuuttakoriin ja tilanne pysyi samana aina vuoteen 2003, jolloin dinaari sidottiin Yhdysvaltain dollariin. Tämä ei kuitenkaan jatkunut pitkään, sillä jo neljän vuoden päästä dinaari lisättiin jälleen kerran valuuttakoriin, jossa se on säilynyt aina tähän päivään saakka.