Yhdysvaltain dollari – USD – Dollarin Kurssi
Yhdysvaltain dollarin yleistiedot ja historiaa
Yhdysvaltain dollari on Yhdysvaltain virallinen rahayksikkö. Dollarin tunnuskoodi on USD. Yhdysvaltain dollari on virallinen valuutta myös seuraavissa maissa: Itä-Timor, Ecuador, El Salvador, Marshallinsaaret, Mikronesian liittovaltio, Palau, Panama ja Zimbabwe. Lisäksi sitä käytetään useissa maissa de facto -valuuttana. Dollari jaetaan sataan senttiin.
Valuutta polveutuu Espanjan hopeadollarista, jota ensimmäiset vuonna 1792 lyödyt Yhdysvaltain dollarit muistuttivat. Espanjan dollarit ja Meksikon pesot kiersivät Yhdysvalloissa sen oman valuutan rinnalla vuoteen 1857 saakka. 1800-luvun sisällissodan aikana maassa käytettiin vain paperirahaa, joka kuitenkin menetti arvonsa nopeasti väärennösten seurauksena.
1900-luvulla valuutan arvo sidottiin kultaan monta kertaa, ja setelit saattoi halutessaan vaihtaa keskuspankissa kultaan. Vuonna 1975 valuutta päästettiin kellumaan vapaasti. Keskuspankki päätti inflaation poistamisen sijaan tavoitella tasaista, matalaa inflaatiota. Vuosien 1981 ja 2009 välillä dollari menetti puolet arvostaan.
Koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan Yhdysvaltain dollari on ollut maailman merkittävin valuutta, joskin Euron liikkellelaskeminen vuonna 2002 tasapainotti tilannetta. Koska maa on maailman johtovaluutta ja sitä käytetään reservinä maailmanlaajuisesti, valtionvelkaan liittyvät riskit ovat pienemmät. Monet maat tekevät kauppaa dollareissa, mutta dollari koetaan myös uhkana, ja siksi useat maat ovat harkinneet sen käytön lopettamista tai vähentämistä.
Yhdysvaltain dollarin kolikot ja setelit
Nykyisin käytössä olevat yleisimmät Yhdysvaltain dollarin kolikot ovat 1, 5, 10 ja 25 senttiä, ja harvinaisemmat 50 senttiä ja 1 dollari. Kolikoilla on kaikilla omat arkikielessä käytetyt nimensä, esimerkiksi 10 senttiä on dime ja 25 senttiä quarter. 1 sentin kolikko on säilynyt kaikista pitkään muuttumattomana. 1 dollarin kolikon sijaan käytetään usein seteleitä. Kolikoita tuotetaan valtavia määriä joka vuosi. Niiden etupuolilla on entisiä presidenttejä, ja kääntöpuolen kuvissa on ollut eri vuosien sarjoissa eri kuvia, kuten Apollo 11 tai Monticellon kartano.
Käytössä olevat setelit ovat suuruuksiltaan 1, 2, 5, 10, 20, 50 ja 100 dollaria, joista 2 dollaria on harvinainen. Uusimmat ovat 2000-luvulta, vuonna 2003 esitellystä sarjasta. 1 ja 2:n dollarin seteleitä ei ole muutettu pitkään aikaan eikä niissä ole vesileimoja.
Nykyisessä sarjassa on etupuolilla presidenttien kuvien lisäksi kulttuurisia symboleita vapaudelle. Kääntöpuolilla on tunnettuja rakennuksia, kuten Valkoinen talo (20 dollaria). Vanhat setelit käyvät edelleen maksuvälineinä, joskin niiden keräilyarvo on nykyisin suurempi kuin nimellisarvo. Myös lukuisia erikoiskolikoita ja seteleitä on tuotettu.
Dollarin kurssi noudetaan Googlen Valuuttapalvelusta ja pyöristetään kolmen desimaalin tarkuulella jotta se on helpompi lukea. Päivitämme kurssin useita kertoja päivässä jotta saat niin tarkan vaihtokurssin kuin mahdollista. Lisää mielellään tämä sivu suosikkeihin selaimessa jos olet lähdössä matkalle Yhdysvaltoihin.