Kryptovaluutta Markkinatiedot
Suositut kryptovaluutta Palvelut
- Coinbase – Digitaalinen valuutanvaihto ja lompakko palvelu. Yli 200 miljoonaa sijoittajaa. Avaa Tili >
- Binance – Yksi maailman suurimmista kryptovaluutta vaihtoalustat Avaa Tili >
- E-toro – Laadukas ja helppokäyttöinen ohjelmisto. Tarjoussa on myös ensitalletusbonus uusille käyttäjilleen Avaa Tili >
Mitä kryptovaluutta on?
Tässä oppaassa käydään läpi kaikki tarvittavat kryptovaluuttaan liittyvät asiat. Oppaan läpi kahlattuasi tulet tietämään kryptovaluutoista jo huomattavasti enemmän kuin suurin osa maailman ihmisistä.
Nykyään kryptovaluutta ovat ainakin nimeltä suurimmalle osalle tuttu asia. Vaikka kryptovaluuttoja pidetään yhä jossain määrin “nörttien touhuna”, eikä niiden toimintaa välttämättä vielä täysin ymmärretä, ovat niiden sisältämät mahdollisuudet vähitellen alkaneet valjeta suurimmalle osalle ihmisiä, pankeille, hallituksille ja myös monille yrityksille. Nykyään ei enää ole olemassa montaakaan sellaista rahalaitosta tai yritystä, joka ei olisi missään vaiheessa vähintäänkin tutkinut kryptovaluuttoja ja niiden tarjoamia uudenlaisia mahdollisuuksia.
Miksi kryptovaluuttojen toimintaa kannattaa ymmärtää?
Uutisissa kirjoitetaan nykyään se harva päivä kryptovaluutoista ja niiden arvojen heilahteluista sekä niihin liittyvistä kohuista. Yhä useammin uutisotsikot ilmoittavat, kuinka ‘Bitcoinin arvo saavuttaa kaikkien aikojen ennätyslukemat’ tai kuinka ‘Ethereumin hinta on kovassa kasvussa’. Juuri uutisartikkeleiden myötä aivan tavallisetkin ihmiset ovat havahtuneet siihen, että jotain suurta on tekeillä ja että kryptovaluutat edustavat jollain tapaa kaupankäynnin tulevaisuutta. Sellaisetkin ihmiset, jotka ovat aiemmin suhtautuneet Bitcoiniin ja sen taustalla olevaan teknologiaan suurella epäilyksellä ovat alkaneet ymmärtää niiden potentiaalin ja mahdollisesti itsekin alkaneet sijoittaa kryptovaluuttaan.
Entistä suuremmasta näkyvyydestä huolimatta on karu tosiasia kuitenkin se, että valtaosalle ihmisiä ymmärrys kryptovaluuttoista on vielä lapsenkengissä. Usein jopa perusperiaatteet saattavat olla hakusessa kryptovaluutoista puhuttaessa. Mitä kryptovaluutat siis oikein ovat? Mistä ne ovat saaneet alkunsa? Miksi kryptovaluuttojen toimintaa kannattaa ymmärtää? Mitä niistä pitäisi ylipäätään tietää? Kaikkeen tähän saat vastauksen tästä oppaasta.
Kryptovaluutan historia
Matka kohti kryptovaluuttojen kehittymistä juontaa juurensa 1980-luvulle. Pienten putiikkien ja bensa-asemien varoja suojatakseen pankit alkoivat tutkia, kuinka turvallisuutta rahan käsittelyssä voitaisiin lisätä. Vähitellen syntyi idea myyntipisteistä, joissa asiakas voisi käyttää luottokorttia tuotteiden ja palveluiden maksamiseen käteisen sijaan, jolloin enää ei tarvitsisi kuljeskella kaupungilla suurten rahanippujen kanssa.
Vain harvat tietävät, että kryptovaluutat saivat alkunsa oikeastaan toisen keksinnön sivutuotteena. Maksukorttien yleistymisen jälkivanassa 90-luvulle tultaessa ilmaantui Internetiin vielä nykyäänkin suurta suosiota nauttiva verkkopohjainen maksujärjestelmä nimeltä PayPal, jota tietyllä tavalla voidaan kutsua kryptovaluuttojen muinaiseksi esi-isäksi. Se tarjosi kauppiaille mahdollisuuden ottaa vastaan myös Internetin kautta suoritettavia luottokorttimaksuja sekä siirtää fiat-valuuttoja kahden osapuolen välillä pelkästään verkossa.
PayPal todisti ensimmäisenä, että valuutan siirtäminen verkossa oli tehokas ja helppo vaihtoehto. Sen huikean menestyksen innoittamana markkinoille ilmaantui monia muitakin samankaltaisia palveluita tarjoavia yrityksiä kuten venäläinen PayPalin vastine nimeltä WebMoney sekä amerikkalainen kultaan sijoittamiseen ja sen varastoimiseen keskittyvä e-Gold. 2000-luvulle tultaessa monet näistä PayPalin toimintaa imitoivista sivustoista e-Gold mukaan lukien suljettiin, mutta tilalle alkoi vähitellen nousta aivan uudenlainen ilmiö: kryptovaluutat.
Salaustekniikasta kiinnostuneissa verkkoyhteisöissä ja postituslistoilla alettiin keskustella erilaisista kryptovaluuttaan liittyvistä mahdollisuuksista. Muun muassa WikiLeaksista tuttu Julian Assange sekä Torin kehittänyt Jacob Appelbaum ovat esimerkkejä teknologian vallankumouksesta ja uusista kehityssuunnista kiinnostuneista henkilöistä, jotka kuuluivat varhaisiin kryptografiaa käsitteleviin yhteisöihin.
Bitcoin oli kaikista ensimmäinen kryptovaluutta
Vaikka kryptovaluuttoja muistuttavia ratkaisuja oli kehitetty jo aiemmin 2000-luvulla, ei yksikään niistä onnistunut saamaan suuren yleisön huomiota osakseen. Digitaalisen rahan luomiseen tarvitaan tileistä, taseista ja transaktioista muodostuva maksuverkosto. Yleinen maksuverkostojen kohtaama ongelma on se, kuinka estää tuplatapahtumat eli saman summan maksaminen kahdesti. Useimmiten asiasta pitää huolen keskuspalvelin, joka pitää kirjaa tilitapahtumista.
Usein kryptovaluuttojen käyttämässä hajautetussa verkostossa tällaista palvelinta ei kuitenkaan ole lainkaan olemassa, vaan jokaisen verkostossa toimivan osan täytyy omalta osaltaan osallistua tilitapahtumien tarkistamiseen. Aina vuoteen 2008 saakka suuri kysymys oli se, kuinka yhteisymmärrys verkostossa toimivien välillä saataisiin saavutettua ilman selkeää keskushallintoa.
Ensimmäinen tässä todella onnistunut kryptovaluutta oli Bitcoin, jonka kehitti salaperäinen Satoshi Nakamoto vuonna 2008. Satoshi Nakamoton esittelemä kryptovaluuttakonsepti Bitcoin tarjosi verkossa tapahtuvaan maksamiseen uudenlaisen ja kiehtovan ratkaisun, joka loi pohjan virtuaalivaluutoille. Tarkoituksena ei kuitenkaan ollut keksiä varsinaisesti valuuttaa, vaan julkaisussa oli puhe “käyttäjienvälisestä elektronisesta käteisjärjestelmästä”. Ajatuksena oli rakentaa digitaalinen käteisjärjestelmä ilman yksittäistä hallinnollista tahoa, ja näin syntyi maailman ensimmäinen kryptovaluutta.
Seuraavien vuosien kuluessa Bitcoinista tuli paitsi markkinoiden ykkösvalinta kryptovaluutoissa, myös innoittava esimerkki kaikille niille sadoille vaihtoehtoisille kryptovaluutoille, joita sen jälkeen on kehitetty. Osa näistä vaihtoehtoisista kryptovaluutoista ovat selkeästi suoria kopioita Bitcoinista pienillä lisähöysteillä varustettuina, mutta osa sen sijaan yrittää hyödyntää omin avuin lohkoketjuteknologiaa luodakseen entistä paremman, turvallisemman ja innovatiivisemman kryptovaluutan.
Kryptovaluutan määritelmä
Kryptovaluuttoihin liittyy valtavasti erilaisia ominaisuuksia, mahdollisuuksia ja uhkia, mutta kun kaiken ylimääräisen ottaa pois ja keskittyy määrittelemään kryptovaluuttaa käsitteenä, ei kyse loppujen lopuksi mistään muusta kuin rajoitetusti tietokantaan syötetyistä tiedoista, joita ei voida muuttaa ilman tiettyjen ehtojen täyttymistä. Tämä määritelmä pätee mihin tahansa valuuttaan. Jos esimerkiksi ajatellaan pankkitilillä olevia rahoja, ei kyse ole oikeastaan mistään muusta kuin tietokantaan syötetyistä tiedoista, joita on mahdollista muuttaa vain tiettyjen ehtojen toteutuessa. Rahassa on aina kyse vahvistetusta tiedosta, joka on syötetty tileihin linkitettyyn tietokantaan.
Vieläkin yksinkertaisemmin ilmaistuna kryptovaluutta antaa käyttäjilleen mahdollisuuden siirtää rahaa kahden tahon välillä lähes reaaliajassa äärimmäisen edullisilla siirtomaksuilla ilman, että tapahtumaan osallistuu kolmansia osapuolia. Vuosien aikana yhä useammat kryptovaluutat ovat laajentaneet toimintaansa tästä perustoiminnosta ja rakentaneet monipuolisia alustoja, jotka mahdollistavat rahansiirtojen lisäksi myös muiden hyödykkeiden siirtämisen aina autoista kiinteistöihin. Kaikessa käytetään alunperin Bitcoinin esittelemää lohkoketjuteknologiaa.
Kryptovaluutassa sana “krypto” viittaa kryptologiaan eli salaustekniikkaan, jota kryptovaluutassa tehtävissä transaktioissa hyödynnetään. Kun lähettäjän ja vastaanottajan välillä siirretään virtuaalista valuuttaa tai muita hyödykkeitä, koodataan tapahtuma suojaamisen vuoksi niin kutsuttua kryptografiaa käyttämällä. Salaustekniikkaa käytetään kryptovaluutoissa ennen kaikkea kolmesta syystä:
- Transaktioiden hakkeroimisen ja manipuloimisen estämiseksi
- Transaktiossa osallisena olevien kahden osapuolen henkilöllisyyksien suojaamiseksi
- Uusien kolikoiden luomiseksi louhintaprosessin aikana.
Mikä on lohkoketjun merkitys kryptovaluutoissa?
Lohkoketjulla tarkoitetaan tietyssä kryptovaluutassa tehtävistä transaktioista muodostavaa kokonaisuutta. Koska juuri lohkoketju on jokaikisen kryptovaluutan takana vaikuttava teknologia, on äärimmäisen tärkeää ymmärtää lohkoketjun toimintaa, jotta myös kryptovaluuttoja voisi ymmärtää paremmin. Seuraavaksi esitellään ne keskeisimmät palaset, jotka muodostavat lohkoketjun.
Lohko
Aina kun kaksi henkilöä käyttävät kryptovaluuttaa kuten vaikkapa Bitcoinia lähettääkseen toisilleen rahaa, syntyy silloin jokaisesta siirrosta yksi transaktio eli tapahtuma. Jokainen transaktio pitää sisällään monenlaista tietoa, kuten muun muassa lähettäjän e-lompakon osoitteen, vastaanottajan e-lompakon osoitteen sekä lähetyssumman määrätyssä valuutassa.
Nämä transaktiot lisätään vahvistamattomaan lohkoon ja jokainen lohko sisältää ennaltamäärätyn määrän transaktioita riippuen siitä, mikä kryptovaluutta on kyseessä. Kun transaktio on lisätty lohkoon, on se silloin peruuttamaton, eikä sitä voi enää myöskään mitenkään muokata.
Lohkoa voidaan ajatella eräänlaisena tilikirjana, jossa pidetään kirjaa kaikista tapahtuvista transaktioista. Kun lohko on täynnä, vahvistavat louhijat transaktion, jonka jälkeen lohko on valmis liitettäväksi lohkoketjun jatkeeksi.
Ketju
Jokainen louhittu lohko liitetään pitkään lohkoista muodostuvaan jonoon, joka tunnetaan nimellä lohkoketju. Tämä lohkoista muodostuva ketju sisältää jokaikisen kryptovaluutan historiassa koskaan suoritetun yksittäisen transaktion. Jokaiselle lohkolle annetaan uusi tunniste sekä edellisen lohkon tunniste. Tämän avulla uusi lohko saadaan liitettyä ketjussa sitä aiemmin viimeisenä olleeseen lohkoon. Yksittäisen lohkon voi liittää ainoastaan yhteen sitä edeltävään lohkoon ja siihen voidaan liittää myöhemmin niin ikään vain yksi lohko, jolloin muodostuu pitkä ja yhdensuuntainen ketju.
Louhijat luovat kolikkoja ja vahvistavat tapahtumia
Bitcoin ja muut vastaavanlaiset kryptovaluutat koostuvat käyttäjien muodostamasta verkostosta. Jokaisella käyttäjällä on ulottuvillaan tiedot koskien tapahtumahistoriaa kokonaisuudessaan sekä jokaisen yksittäisen tilin tietoja.
Tapahtumalla eli transaktiolla viitataan tiedostoon, jossa määritellään transaktion toimeksianto, esimerkiksi “Juuso antaa Lauralle X Bitcoinia”, ja se on kuitattu Juuson henkilökohtaisella koodilla. Kuittaamisen jälkeen transaktio julkaistaan lähes välittömästi muiden käyttäjien näkyville, mutta varsinainen vahvistus tapahtuu vasta tietyn ajan kuluttua.
Vahvistaminen on tärkeä vaihe kryptovaluutan toiminnan kannalta, sillä niin kauan kun transaktio on vahvistamatta, on se altis väärinkäytöksille. Vahvistamisen jälkeen transaktiota ei enää voida peruuttaa ja siitä tulee osa ajan mittaan kehittyvästä transaktioiden ketjusta, joka tunnetaan nimellä lohkoketju.
Kryptovaluutan louhijoiden tehtävä on vahvistaa transaktioita kryptovaluuttaverkostossa. Yksi tapahtuma otetaan käsittelyyn, se hyväksytään ja pannaan sen jälkeen verkostoon, jolloin siitä tulee osa julkista lohkoketjua. Palkintona tehtävästä louhijat saavat yhden tokenin kyseistä kryptovaluuttaa, joka tekee tehtävästä houkuttelevan.
Mitä kryptovaluutan louhiminen edellyttää?
Käytännössä kuka tahansa voi alkaa louhimaan krptovaluuttaa. Koska hajautetussa verkossa ei ole yhtä päättävää tahoa, tarvitaan kryptovaluutan suojaamiseen mekanismi, joka estää louhimiseen liittyvät väärinkäytökset. Kun kryptovaluutta Bitcoinia kehitettiin, päätettiin kryptovaluutan louhimiselle asettaa edellytykseksi tietokoneella suoritettavat tehtävät.
Käyttäjän koneella suoritetaan laskutoimituksia, joiden tehtävänä on ratkaista eräänlainen kryptinen palapeli. Kun ongelma ratkaistaan, voi louhija rakentaa yhden lohkon ja lisätä sen lohkoketjuun. Tästä hän saa korvaukseksi tietyn määrän Bitcoineja, joita on mahdollista luoda tietty määrä tietyssä ajassa. Millään muulla keinolla Bitcoineja ei ole mahdollista tehdä, joka tekee tästä kryptovaluutasta ja kaikista muistakin kryptovaluutoista huomattavasti turvallisemman ja hankalammin väärennettävän kuin tavalliset valuutat.
Kryptovaluutat ovat hajautetussa tietokannassa olevia tietosyötteitä. Niitä kutsutaan kryptovaluutoiksi sen vuoksi, että syötettyjä tietoja suojaa vahva salaustekniikka. Suojauksen pitävyydessä ei tarvitse laskea luottamustaan ihmisten varaan, vaan suojauksesta pitää huolen puhdas matematiikka. Onkin äärimmäisen epätodennäköistä, että esimerkiksi Bitcoin-koodi saataisiin murrettua.
Kryptovaluuttoihin voidaan liittää monenlaisia eri ominaisuuksia, joista osa yhdistää kaikkia kryptovaluuttoja ja osa tekee niistä keskenään erilaisia. Seuraavaksi esitellään muutamia sellaisia piirteitä, jotka löytyvät lähes jokaisesta kryptovaluutasta.
1.) Peruuttamattomuus: Vahvistuksen jälkeen jo läpi vietyä transaktiota ei enää voi peruuttaa kukaan, oli kyseessä sitten kuka hyvänsä. Kun rahansiirto on vahvistettu, lähtee se silloin oikeasti eteenpäin, eikä sitä enää voi vetää takaisin. Onkin syytä harkita tarkkaan, haluaako siirron todella tehdä ja onko varma siitä, ettei kyseessä ole huijausyritys tai muu petos.
2.) Salattu henkilöllisyys: Transaktiot ja tapahtumat ovat täysin suojattuja, eikä niitä voi millään tavalla linkittää suoraan käyttäjien henkilöllisyyksiin. Esimerkiksi Bitcoinit lähetetään ja vastaanotetaan käyttämällä osoitteen sijasta kymmenien merkkien pituisia koodeja, jotka tuovat käyttäjille täyden anonymiteetin.
3.) Nopea ja maailmanlaajuinen: Verkossa suoritettavat transaktiot käsitellään lähes välittömästi ja ne saavat vahvistuksen parin minuutin kuluessa. Sillä ei niinkään ole merkitystä, onko kyseessä samassa kaupungin vai kahden täysin vastakkaisella puolella maapalloa olevan maan välillä suoritettava tapahtuma, sillä kaikki tapahtuu maailmanlaajuisessa tietokoneverkossa.
4.) Turvallisuus: Kryptovaluutassa olevat varat on suojattu salaustekniikkaa käyttävän järjestelmän sisällä, joka tarkoittaa sitä, että ainoastaan varoja suojaavan koodin haltija pystyy lähettämään niitä. Kryptovaluutta on äärimmäisen turvallinen vaihtoehto, jota ei noin vain päästä hakkeroimaan.
5.) Vapaus: Kryptovaluutan käyttäminen ei edellytä luvan kysymistä miltään taholta. Kuka tahansa pystyy lataamaan itselleen maksutta kryptovaluutanvaihtoon soveltuvan ohjelman, jonka jälkeen on vapaa lähettämään ja vastaanottamaan niin Bitcoineja kuin muitakin kryptovaluuttoja ilman, että kukaan puuttuu asiaan.
Kryptovaluutat tärkeässä osassa tulevaisuuden taloutta
Kryptovaluutoista on tullut niiden erityisominaisuuksien ansiosta huikea menestys, jollaisesta ensimmäisen kryptovaluutan eli Bitcoinin luonut Satoshi Nakamoti tuskin olisi voinut edes unelmoida. Vaikka jo paljon ennen kryptovaluuttojen aikaa maailmalla oltiin yritetty luoda digitaalisia maksujärjestelmiä useaan kertaan, eivät ne onnistuneet houkuttelemaan riittävästi kiinnostuneita käyttäjiä mukaan. Bitcoinissa kuitenkin oli jotain sellaista, joka herätti intoa ja kiinnostusta. Kehitys on kuitenkin vielä alkutekijöissään ja kryptovaluuttojen rooli osana talouden pyörittämistä tulee olemaan entistä tärkeämpi tulevaisuudessa.
Kryptovaluuttoja voisi kutsua eräänlaiseksi digitaaliseksi kullaksi. Kyse on valuutasta, jonka arvoon eivät poliittiset tilanteet juurikaan vaikuta. Kryptovaluutan arvo tuppaa heilahtelemaan toisinaan reilustikin puolin ja toisin, mutta yleinen näkemys on se, että se tulee olemaan vielä pitkään nousujohteista. Kryptovaluutat ovat lisäksi nopea ja näppärä tapa suorittaa maksuja kansainvälisesti yli maiden rajojen. Lisäksi ne tarjoavat riittävästi yksityisyyttä ja joidenkin valuuttojen kohdalla jopa täyden anonymiteetin. Tämän ovat huomanneet valitettavasti myös rikolliset toimijat, joille kryptovaluutalla maksaminen mahdollistaa pimeät rahansiirrot laittomiin tarkoituksiin.
Vaikka kryptovaluuttaa käytetään nykyään enemmän maksujen välineenä, tarjoaa se myös mahdollisuuksia sijoittamiseen ja säästämiseen. Kryptovaluuttojen myötä on syntynyt aivan uusi ja uskomattoman dynaaminen ja nopeasti laajeneva sijoittajien ja asiantuntijoiden verkosto. Yhä useampi kryptovaluuttaa käsittelevä vaihtoalusta netissä mahdollistaa jopa satojen eri kryptovaluuttojen treidaamisen.
Kryptovaluuttojen treidaaminen sijoitusmielessä on ollut niin suosittua, että päivittäisellä tasolla volyymi on ollut suurempaa kuin Euroopan merkittävimmissä osakepörsseissä. Kryptovaluuttaa vaihtavat tietävät, että kyseessä on yleensä äärimmäisen ailahteleva sijoituskohde. Ei ole mitenkään epätavallista, että yhtenä päivänä kolikon arvo kohoaa parikymmentä prosenttia ja heti seuraavana päivänä se romahtaa 90 prosenttia. Toisaalta kryptovaluutoista puhuttaessa mitenkään tavatonta ei ole myöskään se, että yhden kolikon arvo kohoaa tuhatkertaiseksi vain viikon tai parin kuluessa.
Suosituimmat kryptovaluutat
Vaikka Bitcoin pitää yhä nimissään selkeästi suurimman, kuuluisimman ja suosituimman kryptovaluutan titteliä, on markkinoilla nyt jo jopa satoja eri kryptovaluuttoja. Osa niistä on noussut muutamien vuosien sisällä hyvinkin merkittäviksi vaihtoehdoiksi Bitcoinin rinnalle ja etenkin sijoittajien ja kryptovaluutan käyttämisestä maksuvälineenä kiinnostuneiden kannattaa perehtyä myös muiden virtuaalivaluuttojen mahdollisuuksiin. Seuraavaksi esitellään tämän hetken suosituimmat vaihtoehdot kryptovaluuttojen joukossa:
Bitcoin (BTC)
Mikäli kryptovaluutat ovat vain pintapuolisesti tuttu käsite, saattaa Bitcoin olla ainoa digitaalinen valuutta, jonka osaa mainita nimeltä. Bitcoin onkin kiistatta suoranainen kryptovaluuttojen legenda ja ehdottomasti viimeisen vuosikymmenen suurimpia menestystarinoita. Bitcoinia voidaan pitää eräänlaisena modernin ajan digitaalisena kultakantana koko kryptovaluuttateollisuudessa. Sitä käytetään usein oletusvaluuttana globaaleissa kryptovaluutassa tapahtuvissa rahansiirroissa ja usein se on myös pimeillä markkinoilla esimerkiksi kyberrikollisuudessa yleisin valinta.
Olemassaolonsa aikana Bitcoinin hinta on kohonnut nollasta jo lähemmäs kuuttatuhatta dollaria. Sen päivittäinen volyymi on satojentuhansien päivittäisten transaktioiden kokoinen. Ei siis ole epäilystäkään siitä, että vaikka Bitcoinin rinnalle nousisikin yksi tai muutamia todella tiukkoja kilpailevia kryptovaluuttoja, ei tämä kryptovaluutta aivan hetkessä tule maailmasta katoamaan. Moni uskoo vahvasti Bitcoinin aseman säilymiseen jatkossakin, joka näkyy siihen tehtävien sijoitusten määrässä ja yleisen kiinnostuksen jatkuvassa kasvussa.
Ethereum (ETH)
Ethereum on älykkönä tunnetun Vitalik Buterinin mullistavin keksintö, joka on hivuttautunut vuosien varrella peräti kakkossijalle suurimpien kryptovaluuttojen listalla. Ethereumin valttikortti on se, että se kykenee käsittelemään paitsi erilaisia transaktioita, myös hyvin monimutkaisia sopimuksia ja ohjelmia.
Tämä erityinen joustavuus tekee Ethereumista mitä täydellisimmän lohkoketjun rakentamiseen soveltuvan valuutan. Ethereumin heikkoudeksi lukeutuvat siitä tehdyt useat kloonit, jotka pyrkivät imitoimaan Ethereumia. Lisäksi Ethereumista on kehittynyt erilliseksi valuutaksi Ethereum Classic ja sen ohella Ethereumiin liittyy monia pieniä token-valuuttoja. Tämän takia Ethereumia tulisikin tarkastella ennemminkin useampien eri kryptovaluuttojen muodostamana ryhmänä kuin yhtenä yksittäisenä valuuttana.
Ripple (XRP)
Kryptovaluuttayhteisössä Ripple on ristiriitainen tapaus, koska sillä on monien käyttäjien lisäksi myös paljon vastustajia. Vaikka Ripple onkin myös kryptovaluutta, joka tunnetaan valuuttakoodilla XRP, on Ripple-nimellä toimiva järjestelmä keskeisemmässä roolissa. Kryptovaluutta XRP:tä ei niinkään käytetä arvon säilyttämiseen tai vaihtamiseen, vaan lähinnä eräänlaisena tokenina, joka suojaa Ripplen verkkoa roskapostilta ja hakkeroinnilta.
Joka ikisen XRP-tokenin on luonut Ripplen verkkoa ylläpitävä Ripple Labs -yhtiö, joka päättää myös niiden levittämisestä. Tämän vuoksi Rippleä kutsutaankin toisinaan etukäteen louhituksi valuutaksi eikä sitä lasketa välttämättä lainkaan varsinaiseksi kryptovaluutaksi perinteisessä mielessä. Rippleä ei myöskään yleisesti pidetä kovinkaan hyvänä vaihtoehtona silloin jos haluaa sijoittaa rahansa sellaiseen kryptovaluuttaan, joka todennäköisesti säilyttää arvonsa. Kaikesta käyttäjiltä tulleesta kritiikistä huolimatta etenkin monet pankit eri puolilla maailmaa ovat tykästyneet Rippleen ja yhä useampi on siirtynyt käyttämään sitä maksujärjestelmänä.
Litecoin (LTC)
Litecoin oli yksi ensimmäisistä Bitcoinin jälkeen ilmestyneistä menestyksekkäistä kryptovaluutoista, joka profiloituu kultaisen Bitcoinin rinnalla hopeisena vaihtoehtona. Litecoinin tarkoituksena ei ole ollut missään vaiheessa varsinaisesti asettautua Bitcoinin haastavaksi kilpailijaksi, vaan ennemminkin luoda eräänlainen isoveli ja pikkuveli -asetelma, joka on osoittautunut varsin toimivaksi ratkaisuksi valuuttamarkkinoilla.
Litecoin on nimensä mukaisesti nopeampi ja kevyempi kuin Bitcoin ja sitä on tarjolla huomattavasti suurempi määrä. Litecoinissa käytettävä uusi louhinta-algoritmi herätti heti alusta alkaen kiinnostusta ja sen koodipohjalta onkin kehitetty sittemmin monia uusia kryptovaluuttoja, jotka ovat Litecoiniakin kevyempiä. Esimerkkejä näistä ovat muun muassa Feathercoinin ja Dogecoinin kaltaiset vaihtoehtoiset kryptovaluutat.
Vaikka Litecoin ei ole täysin onnistunut vakiinnuttamaan omaa paikkaansa suosituimpien kryptovaluuttojen kärjessä, sitä kehitetään ja vaihdetaan silti yhä aktiivisesti. Moni on sijoittanut Litecoiniin siltä varalta, ettei Bitcoin onnistu säilyttämään jossain vaiheessa enää ehdotonta johtoasemaansa.
Monero (XMR)
Monero edustaa erinomaisesti toteutettua kryptoalgoritmia, joka kehitettiin parantamaan Bitcoinin kohdalla huomattuja puutteellisia suojausominaisuuksia. Bitcoinia käytettäessä jokainen transaktio kirjataan lohkoketjuun, josta tapahtumahistoria kokonaisuudessaan on käytännössä täysin mahdollista jäljittää.
Monerossa käytettävän niin kutsutun ring signature -teknologian avulla tämä kuitenkin pystytään estämään, jolloin tapahtumahistoria pysyy ainoastaan asiaankuuluvien tahojen tiedossa. Vaikka Moneron ohella moni muukin uusi kryptovaluutta on yrittänyt nousta pinnalle tätä turvallisuutta ja yksityisyyttä tehostavaa algoritmia hyödyntämällä, ei yksikään ole toistaiseksi onnistunut saavuttamaan samanlaista suosiota kuin Monero.
Moneron suosio ampaisi korkealle vuoden 2016 kesällä kun valuutta päätettiin ottaa käyttöön darknet-markkinoilla. Tämän myötä Moneron arvon kehitys on ollut tasaisesti nousujohteista, vaikka Moneron varsinainen käyttäjämäärä pysytellyt harmillisen pienissä lukemissa.
Muut kryptovaluutat
Yllämainitut kryptovaluutat ovat suurimpia toimijoita tämän hetken digitaalisilla valuuttamarkkinoilla. Näiden lisäksi on olemassa kuitenkin jopa satoja muita kryptovaluuttoja, jotka ovat luokiteltavissa eri tyyppisiin kategorioihin. Tätä tekstiä loppusyksyllä 2017 kirjoitettaessa markkinoilla tunnetaan jopa 800 eri kryptovaluuttaa. Näistä valtaosan kohdalla voidaan puhua lähinnä yrityksistä houkutella sijoittajia ja tahkoa rahaa mahdollisimman nopealla aikataululla, mutta joukosta löytyy myös monia sellaisia mielenkiintoa herättäviä kryptovaluuttoja, joissa sovelletaan uusia innovaatioita.
Suurimpien kryptovaluuttojen lisäksi tarjolla on huikea määrä erilaisia vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja, joita kutsutaan usein englannin kielellä nimityksellä altcoin. Useimmiten käsitteellä viitataan mihin tahansa muuhun kryptovaluuttaan kuin markkinoiden johtajana pidettyyn Bitcoiniin. Tällaisia viime aikoina huomiota osakseen keränneitä vaihtoehtoisia virtuaalivaluuttoja ovat esimerkiksi Namecoin (NMC), Dogecoin (DOGE), Peercoin (PPC), (Devcoin (DVC), I0Coin (I0C), Ixcoin (Ixc), Bytecoin (BTE), Freicoin (FRC), Terracoin (TRC), Zetacoin (ZET), AsicCoin (ASC), Platinum Coin (PT), Reikicoin (BLC), Unobtanium (UNO), Titcoin (TIT), Feathercoin (FTC), Latium (LAT), Cryptogenic Bullion (CGB), Memorycoin 2.0 (MMC), DigitalCoin (DGC), Tagcoin (TAG), Bitcoin Scrypt (BTCs), Next (Nxt) ja Quark (QRK).
Miltä näyttää kryptovaluutan tulevaisuus?
Kryptovaluuttamarkkinoista puhuttaessa mieleen tulee suorastaan villi länsi. Markkinat käyvät kuumina ja melkeinpä viikottain syntyy uusia kryptovaluuttoja ja samalla myös jotkut kryptovaluutat lakkaavat olemasta. Kryptovaluuttamarkkinoilla sijoittajat tienaavat valtavia summia yhtenä päivänä ja jonain toisena päivänä kryptovaluutan arvo voi suorastaan sulaa käsiin. Jokainen markkinoille saapuva uusi kryptovaluutta lupailee mullistavaa menestystarinaa, mutta vain harvat niistä pysyvät pinnalla edes muutaman kuukauden ja vieläkin harvemmat onnistuvat todella haastamaan markkinoiden kovimmat kryptovaluutat.
Vaikka kryptovaluuttamarkkinoilla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista päivästä toiseen ja valuuttojen arvojen volatiliteetti on huimaa, ei se muuta sitä tosiasiaa, että kryptovaluutat ovat tulleet tänne jäädäkseen. Yhä useammat ovat vihdoin ymmärtäneet, että kryptovaluuttojen myötä maailma tulee muuttumaan merkittävästi. Jo nyt on nähtävissä suuria muutoksia kun yhä useammat ihmiset ympäri maailmaa sijoittavat Bitcoiniin keinona suojautua oman kotimaan valuuttansa arvon heikkenemiseltä. Erityisesti Aasiassa Bitcoinin käyttäminen rahalähetyksissä on yleistynyt valtavasti ja sen hyödyntäminen myös kyberrikollisuudessa kukoistaa.
Kryptovaluuttojen kohdalla voidaan puhua jo suoranaisesta vallankumouksesta. Kryptovaluuttaan sijoittavat yksityishenkilöiden lisäksi myös instituutiot. Pankeille ja hallituksille on vähitellen alkanut valjeta kryptovaluutan tarjoama mahdollisuus muuttaa hallinnollista rakennetta. Kryptovaluutat muuttavat maailmaa pikkuhiljaa, lohko lohkolta. Jokaisella on valittavanaan kaksi vaihtoehtoa: voi joko seurata kryptovaluuttojen kasvua sivusta käsin tai lähteä mukaan villitykseen ja tulla siten osaksi jotain todella suurta ja historiallista.
Missä kryptovaluuttoja voi käyttää?
Kryptovaluuttojen käytöstä on tullut jo melko yleistä ja tätä opasta kirjoitettaessa loppusyksyllä 2017 kryptovaluutat ovat erityisen huimassa nosteessa, ja yhä useampi on kiinnostunut niiden käyttämisestä. Bitcoin ja lukemattomat muut vaihtoehtoiset kryptovaluutat tarjoavat useita eri käyttötapoja, mikäli etsii vaihtoehtoa perinteisen rahan käyttämiselle. Seuraavaksi esitellään muutamia yleisimpiä tapoja, joilla kryptovaluuttoja voidaan käyttää:
Erilaisten palveluiden tai tuotteiden ostaminen
Kaikkein yksinkertaisin ja myös yleisin tapa käyttää kryptovaluuttaa on korvata sillä tavalliset valuutat erilaisten tuotteiden ja palveluiden ostamisessa netin välityksellä. Jo yllättävän monet kauppiaat tarjoavat tällä hetkellä mahdollisuuden myös yleisimpien kryptovaluuttojen kuten Bitcoinin ja Ethereumin käyttöön maksutapana. Erityisesti Bitcoin on levinnyt jo hyvin laajalle ja sillä voi suorittaa maksuja lukemattomilla sivustoilla. Jopa suuret maailmanlaajuiset brändit kuten Dell ja Microsoft tarjoavat nykyään asiakkailleen mahdollisuuden maksaa ostoksiaan netissä Bitcoineilla.
Vaikka kryptovaluuttaa liikkuu ennen kaikkea verkossa käyttäjältä toiselle, kannattaa kuitenkin huomioida, ettei sen käyttäminen rajoitu pelkästään nettiin. Jotkut kivijalkakaupat ovat myös ryhtyneet ottamaan vastaan kryptovaluuttaa yhtenä maksutapavaihtoehtona. Suurin osa kryptovaluuttoja tukevista myymälöistä on asettanut tulostettuja QR-koodeja perinteisten kassojen läheisyyteen. Asiakkaat voivat itse skannata puhelimellaan QR-koodit suorittaakseen maksut kryptovaluutassa. Useimmiten kivijalkakaupoissa hyväksyttävä kryptovaluutta on ainoastaan Bitcoin, mutta tämä tulee todennäköisesti muuttumaan ajan myötä kryptovaluuttojen vakiinnuttaessa paikkaansa maksuvälineenä.
Rahansiirrot ja kryptovaluutassa tippaaminen
Seuraavaksi yleisin tapa käyttää kryptovaluuttaa ovat erilaiset rahansiirrot sekä myös juomarahan antaminen. Jos esimerkiksi sattuu olemaan velkaa jollekin ystävälle ja kummallakin on käytössä Ethereum-lompakko, miksei velkaa voisi maksaa yhtä lailla Ethereumeissa sen sijaan, että suorittaisi perinteisen tilisiirron tai maksaisi velkaansa käteisellä? Ethereumin suosiminen maksuvälineenä auttaa Ethereumia kasvamaan kryptovaluuttana ja lisäksi myös maksun vastaanottaja voi hyötyä siitä mielenkiintoisena sijoituskohteena. Koska kryptovaluutoissa siirrot tapahtuvat välittömästi ja koska siirrot ovat lähes täysin kuluttomia molemmille osapuolille toisin kuin usein kansainvälisissä tilisiirroissa tai muissa rahansiirtopalveluissa, on kryptovaluutalla maksaminen hyvinkin houkutteleva vaihtoehto.
Jotkut kryptovaluutat ovat kehittäneet vaihtoalustalleen myös tippijärjestelmän, jonka kautta voi tipata haluamaansa henkilöä. Eräs parhaimmista esimerkeistä tippausmahdollisuuden tarjoavien kryptovaluuttojen joukossa on Dogecoin, jonka käyttäjät voivat antaa toisilleen tippiä eli pieniä palkintoja esimerkiksi erityisen viihdyttävän, oivaltavan tai opettavaisen postauksen postaamisesta Redditiin, Twitteriin tai jollekin muulle sosiaalisen median sivustolle. Tippaaminen tapahtuu nopeasti ja muistuttaa esimerkiksi Facebookista tuttua tykkäys-toimintoa. Postauksen yhteydessä on näkyvillä esimerkiksi Dogecoinin logo tai teksti “Tip”, jota klikkaamalla voi palkita sen laatijan haluamallaan määrällä kolikoita kryptovaluutassa.
Maksun tai palkan vastaanottaminen kryptovaluutassa
Mikäli sattuu olemaan digitaalisten hyödykkeiden tai palveluiden tarjoaja, on siinä tapauksessa kannattavaa vähintäänkin harkita kryptovaluutan hyväksymistä yhtenä maksutapana. Kun asiakkaille tarjoaa mahdollisuuden maksaa ostoksiaan heille mieluisessa kryptovaluutassa, avautuvat kaupankäynnille huomattavasti suuremmat markkinat.
On olemassa myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä mielellään käytä netissä ostoksia tehdessään perinteisiä maksutaooja, jolloin virtuaalivaluutta saattaa tuntua turvallisemmalta ja anonyymiltä vaihtoehdolta. Lisäksi saattaa olla, että tarjoamista tuotteista tai palveluista on kiinnostunut mahdollinen ostaja sellaisessa maassa, jossa perinteisten maksutapojen kuten tilisiirron käyttäminen ei välttämättä ole ylipäätään mahdollista netistä tuotteita ostettaessa.
On todennäköistä, että kryptovaluuttoja aletaan käyttää myös yhä enemmän palkanmaksussa. Esimerkiksi pienemmät projektiluontoiset urakkatyöt voitaisiin hyvin maksaa kryptovaluutassa e-lompakkoon, josta palkansaaja voi ne vaihtaa halutessaan muuhun valuuttaan tai jättää ne sinne sijoitusmielessä kasvamaan. Mitä yleisempää netissä tapahtuva työnteko globaalissa ympäristössä on, sitä suuremmaksi muodostuu tarve pystyä siirtämään rahaa eri puolille maailmaa helposti, nopeasti ja edullisesti
Sijoittamisen mahdollisuus
Kryptovaluuttamarkkinat tunnetaan äärimmäisen korkeasta volatiliteetistaan, jonka vuoksi monet rohkeammat sijoittajat näkevät niissä roimasti houkuttelevaa potentiaalia rahan tienaamiseen. Monet ostavat kryptovaluuttoja niiden varhaisessa vaiheessa kun ne ovat vasta kehitteillä tai kun niiden hinta on vielä todella alhaalla.
Kun kryptovaluutta alkaa menestyä ja kerätä käyttäjiä ja sijoittajia ja niiden hinta nousee, myyvät sijoittajat kolikkonsa pois voitollisesti. Tällainen sijoittaminen on luonnollisesti riskialtista puuhaa, sillä markkinoiden kehittymistä ei voi ennustaa kukaan. Vaikka kryptovaluutta olisikin pärjännyt aiemmin mainiosti, ei se välttämättä tarkoita sitä, että siihen sijoittamalla tulisi tienaamaan rahaa tulevaisuudessa. Faktaa on kuitenkin se, että monet sijoittajat ovat tienanneet huikeita rahasummia kryptovaluuttoihin sijoittamalla.
Erityisesti äkillisesti rikastuneita sijoittajia löytyy niistä, jotka ovat sijoittaneet Bitcoiniin. Sen arvo on jo yksinomaan vuoden 2017 aikana noussut tammikuun alle 1000 dollarista yhtä Bitcoinia kohden lokakuussa uskomattomaan 6000 dollariin yhtä Bitcoinia kohden. Mikäli Bitcoiniin on sijoittanut jo vuosia sitten ja jäänyt odottamaan sen arvonnousua, on siinä tapauksessa vuoden 2017 aikana todennäköisesti tulleet tehneeksi melkoisen huimaa voittoa.
Tämänkaltainen Bitcoinissa nähtävä arvonnousu on omiaan nostattamaan huikeaa kryptovaluuttakuumetta sijoittajien keskuudessa, joka tietää kryptovaluutoille valoisia aikoja myös tulevaisuudessa. Vahva usko ja toivo kryptovaluuttamarkkinoilla edesauttaa myös markkinoille saapuvia uusia toimijoita, sillä huippusuositun Bitcoinin ohella myös kaikki uudet markkinoille ilmestyvät kryptovaluutat syynätään tarkasti mahdollisina sijoituskohteina.
Kuinka kryptovaluuttaa hankitaan?
Mikäli on kiinnostunut saamaan omistukseensa kryptovaluuttaa, on Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen hankkimiseen olemassa useita eri keinoja.
Valuutanvaihto kryptovaluuttaa ja perinteisiä valuuttoja vaihtavalla alustalla
Tämä on kaikkein helpoin tapa päästä alkuun kryptovaluuttakaupoissa, sillä vaihtajan täytyy vain valita itselleen sopivin vaihtoalusta ja ryhtyä toimeen. Vaihtoalustojen välillä on toisinaan suuriakin eroja ja osa niistä saattaa edellyttää henkilöllisyystodistuksen kopion toimittamista. Tästä huolimattakin vaihtoalustalla kryptovaluutan vaihtaminen on kaikkein vaivattomin keino päästä käsiksi kryptovaluuttaan. Lisää tietoja kryptovaluutojen vahtoalustostoista ja miten ne toimii saat meidän kryptovaluutanvaihto opas sivusta.
Tavaroiden ja palveluiden myyminen kryptovaluuttaa käsittelevillä sivustoilla
Netin hakukoneen avulla löytyy kattava lista erilaisia myyntisivustoja, jotka hyväksyvät Bitcoinin ja mahdollisesti muitakin kryptovaluuttoja maksuihin.
Kryptovaluutan louhiminen
Kun puhutaan kryptovaluutan louhimisesta, tarkoitetaan sillä transaktioiden vahvistamista ja niiden lisäämistä lohkoketjun jatkeeksi. Mikäli kryptovaluutta käsitteenä ei ole vielä täysin selvillä, ei ole suositeltavaa rynnätä suinpäin louhintapuuhiin. Kryptovaluuttaa louhiakseen käyttäjä tarvitsee erityisiä laitteita sekä jonkin verran tietämystä tekniikasta. Louhiminen on ainoa keino tuoda kiertoon uusia kolikoita ja kryptovaluuttaa louhivat palkitaan jokaisesta lohkosta, jonka he laitteellaan prosessoivat.
Missä kryptovaluuttaa voi säilyttää?
Ennen kuin euronsa voi vaihtaa Bitcoineiksi, Ethereumiksi tai Litecoineiksi tai ennen kuin kryptovaluuttaa pääsee todella louhimaan, täytyy käyttäjän luoda itselleen oma lompakko, jossa virtuaalista rahaa voi säilyttää. Elektronisia lompakoita voi luoda itselleen yhden tai useammankin, mikäli se tuntuu luontevalta. Jokaisella näistä lompakoista on oma salainen koodinsa, jota tarvitaan siellä olevien kolikoiden käyttämiseen.
Lisäksi lompakkoihin on liitetty omat, uniikit osoitteensa, jotka toimivat hieman samalla periaatteella kuin PayPalin sähköpostiosoite, joka tulee antaa ihmisille, jotka haluavat lähettää kyseiseen lompakkoon rahaa. Suurin ero on kuitenkin se, että elektronisten lompakkojen osoitteet ovat pitkiä numeroista ja kirjaimista muodostuvia merkkijonoja tavallisen sähköpostiosoitteen sijaan. Jotkut lompakot toimivat siten, että ne luovat yhdelle tilille useita eri osoitteita, jotta jokaiselle maksavalle henkilölle voi antaa eri osoitteen eräänlaisena varotoimenpiteenä.
Kryptovaluutan säilyttämiseen soveltuvia lompakoita on monia erilaisia. Tarjolla on pöytäkoneelle ladattavia ohjelmia sekä mobiilisovelluksia, jotka soveltuvat erityisen hyvin kivijalkaliikkeissä kryptovaluutassa tehtäviin ostoksiin. Joihinkin verkkolompakkoihin pääsee netin kautta, mutta mikäli omaan lompakkoon kertyy erityisen suuri määrä kryptovaluuttaa, saattaa järkevämpi ratkaisu olla niiden pitäminen offline-tilassa eli niin kutsutussa “kylmävarastossa”.
Vaikka kryptovaluutan säilyttäminen netissä tekee sen käyttämisestä helpompaa ja joustavampaa, on offline-tilassa varojen säilyttäminen kuitenkin monin verroin turvallisempi vaihtoehto. Konkreettinen esimerkki tästä on vuoden 2017 alkupuolella hakkeroitu Bitstamp-vaihtopalvelu, josta varkaat onnistuivat käärimään itselleen “vain” 5 miljoonaa dollaria satojen miljoonien dollareiden sijaan lähinnä siksi, että suurin osa palvelussa säilytettävistä varoista oli varastoitu offline-tilaan.
Kryptovaluutat kiinnostavat – Mistä kannattaa lähteä liikkeelle?
Nyt kun olet päässyt tämän oppaan lukemisessa jo tänne saakka, ymmärrät todennäköisesti kryptovaluuttoja ja niiden toimintaa ainakin hieman paremmin. Mikäli olet kiinnostunut lukemaan tarkempaa tietoa jostain tietystä kryptovaluutasta, on Internetiin ilmestynyt yhä enemmän aihetta käsitteleviä artikkeleita. Erityisesti sijoitusmielessä kryptovaluutoista kiinnostuneen kannattaa käydä lueskelemassa eri kryptovaluuttojen tämänhetkisiä kuulumisia, joita päivitetään ahkerasti niiden omilla sivustoilla.
Mikäli kryptovaluutta kiinnostaa ja sen hankkiminen voisi tulla kyseeseen, kannattaa perehtyä muutamaan eri vaihtoalustaan, joilla kryptovaluutan vaihtaminen on mahdollista. Esimerkiksi Coinbasen kaltaiset vaihtoalustat soveltuvat erinomaisesti myös aloitteleville treidaajille Bitcoinin tai Ethereumin hankkimiseen.
Mitkä tekijät vaikuttavat kryptovaluuttojen menestykseen?
Etenkin kryptovaluuttaa omistavia kiinnostaa luonnollisesti se, mitkä asiat vaikuttavat kryptovaluutan arvoon sekä asemaan tulevaisuudessa. Helpoiten tilannetta ymmärtää, kun tarkastelee markkinoita syvällisemmällä tasolla. Kryptovaluuttamarkkinoilla kryptovaluuttojen kehitykseen ja asemaan vaikuttavat kuusi avaintoimijaa:
Kuluttajat
Kuluttajan näkökulmasta kryptovaluutat tarjoavat edullisemman ja nopeamman tavan siirtää rahaa henkilöltä toiselle verrattuna esimerkiksi pankkeihin tai muihin rahansiirtoon erikoistuviin palveluihin kuten Western Unioniin. Vaikka kryptovaluutat ovat saaneet yhä enemmän hyväksyntää maksutapana, on niiden arvon heilahtelu saanut aikaan sen, että kryptovaluutat nähdään ennemminkin sijoittamismahdollisuutena kuin varsinaisena maksuvälineenä.
Kauppiaat
Kauppiaiden ja yritysten näkökulmasta kryptovaluutat mahdollistavat matalammat transaktiokulut sekä matalamman volatiliteetin riskin, josta on kiittäminen lähes välittömästi tapahtuvia maksuja. Tämän myötä mahdollisuus kaupan perumiseen pienenee, joka suojaa yrityksiä. Lisäksi kryptovaluutan tarjoaminen yhtenä vaihtoehtona osoittaa asiakkaille ajan hermoilla pysymistä sekä tarjoaa ylimääräisen vaihtoehdon maksujen suorittamiseen.
Kehittäjät
Monet huippulahjakkaat teknologiaan perehtyneet kehittäjät ovat keskittäneet kaiken huomionsa kryptovaluutan louhimiseen, kun taas osa keskittyy ennemmin toiminnan kehittämiseen esimerkiksi vaihtoalustojen, elektronisten lompakkojen tai vaihtoehtoisten kryptovaluuttojen hyväksi. Myös kyberturvallisuus ja protokollat ovat kryptovaluutan kohdalla asioita, joiden tärkeyttä tuskin voi korostaa liikaa. Kryptovaluuttamarkkinat ovat vasta viime aikoina alkaneet houkutella myös alan lahjakkuuksia mukaan viemään alaa seuraavalle tasolle. Jotta kryptovaluutan käyttämisestä tulisi kaikille helpompaa, täytyy siitä tehdä ensin tavalliselle käyttäjälle helpommin lähestyttävä vaihtoehto.
Sijoittajat
Yleisesti ottaen sijoittajat suhtautuvat mielenkiinnolla kryptovaluuttaan ja kryptografiaan liittyviin mahdollisuuksiin. Niissä sovelletut uudet teknologiat ovat osoittautuneet enimmäkseen menestyksekkäiksi, joka saa myös sijoittajat optimistiselle tuulelle. Tästä johtuen lupaavimmat kryptovaluuttayritykset ovat vihdoin herättäneet myös todella suurten sijoittajien huomion.
Rahalaitokset
Perinteisesti pankkien tehtävänä on ollut luoda yhteys rahaa tarvitsevien sekä rahaa omistavien välille siten, että siitä hyötyvät molemmat osapuolet. Viime vuosina välikätenä toimimisen kannattavuus on kuitenkin vähentynyt ja yhä useampi kuluttaja suuntaa katseensa vaihtoehtoihin, joissa välikättä ei lainkaan tarvita. Tästä seurauksena raha-asioiden hoitaminen Internetissä on kasvattanut suosiota. Kuluttajat hakeutuvat yhä enemmän vaihtoehtoisten maksutapojen pariin, joita ovat esimerkiksi erilaiset mobiilimaksut kuten Apple Pay, Google Wallet sekä Amazonin tarjoamat lahjakortit.
Päättäjät
Eri maiden päättävien tahojen asenteet kryptovaluuttaa kohtaan vaihtelevat suuresti, joka näkyy siinä, miten kryptovaluuttaa käsitellään ja kohdellaan eri puolilla maailmaa. Viime aikoina trendi on kuitenkin muuttunut kryptovaluutan kannalta jatkuvasti hyväksyvämmäksi.